
Funderingsgids
Je wil in een stabiel en veilig huis wonen, maar je hebt eigenlijk geen idee wat een fundering is.
-
Een fundering op palen. Staat jouw huis op palen, dan ziet dat eruit zoals op de video hiernaast. Jouw huis kon in dit geval niet direct op de grond worden gebouwd, omdat de ondergrond niet sterk genoeg is. Door het op lange palen te zetten, staat het huis op de sterke zandlaag die veel dieper onder de grond zit. Panden tot 1970 zijn op houten palen geplaatst, deze zijn kwetsbaar voor houtrot en aantasting. Panden die na 1980 zijn gebouwd staan vaak op betonnen palen, die niet vaak tot problemen leiden.
-
Fundering op staal; een fundering op staal is een fundering die direct of met een opdiepe fundering op de ondergrond staat. De benaming fundering op staal heeft geen verband met het materiaal staal. Verzakt jouw huis op staal, dan is er eigenlijk geen sprake van funderingsproblemen, want je fundering is niet aangetast, maar van verzakkingsproblemen.
Nu we de meest herstelde funderingen kennen, kunnen we verder: hoe herken je funderingsproblemen en hoe los je deze op?
.
Oorzaken funderingsproblematiek
Funderingsproblemen zorgen dat een pand ongelijkmatig (ver)zakt en/of niet langer voldoende gedragen wordt door de fundering. Als we de oorzaak begrijpen, kunnen we niet alleen goed herstellen, maar in de toekomst ook steeds meer problemen voorkomen.
Oorzaken die we vaak tegenkomen:
-
Je palen staan of stonden droog - De grondwaterstand is lager dan toen jouw huis werk gebouwd. Hierdoor staan jouw palen droog, komt er zuurstof bij en kunnen bacteriën je paalfundering laten rotten. Zie de foto hiernaast voor het gevolg.
-
Je palen zijn aangetast - Bacteriën (palenpest) tasten het hout van de heipalen aan, dit kan ook als er geen sprake is van droogstand.
-
Je palen worden omlaag getrokken - Er ontstaat 'negatieve kleef', omdat de grond om depalen inklinkt en jouw funderingspalen naar beneden worden getrokken.
-
Je palen zijn te kort of er zijn er te weinig - Er kunnen ook al fouten zijn gemaakt bij het moment van bouwen, bijvoorbeeld dat er niet genoeg of te korte palen zijn gebruikt om het pand te kunnen dragen.
-
De grond onder je woning op staal klinkt in - Woningen 'op staal' zakken mee met de ondergrond, omdat ze geen palen hebben die op een sterke zandlaag staan.
Er zijn meer oorzaken, maar deze zijn wij het vaakst tegengekomen.

Gevolgen van funderingsproblemen
Nu we duidelijk in beeld hebben wat fundering is en hoe er problemen ontstaan, willen we weten hoe we funderingsproblemen signaleren, zonder onder de woning te hoeven kijken. De volgende dingen geven jouw hints van funderingsproblemen:

-
Scheurvorming in de gevel, binnenmuren, vloeren en plafonds.
-
Ramen en/of deuren die klemmen.
-
Scheefstand; scheve vloeren en muren kan een signaal van wegzakking zijn.
-
Hoog water onder de vloer; wanneer het water in het kruipruim tot aan de vloerplanken staat, zonder dat hier een plausibele reden voor is (extreme regen), kan het zijn dat de woning lager is gaan staan (verzakking).
-
Hoogteverschil met de buren; huizen met een fundering op staal kunnen mee zakken met de bodem. Het ontstaan van (grote) hoogteverschillen tussen woningen op staal (bijvoorbeeld bovenkant voordeur) kan een signaal zijn dat de woningen aan het verzakken zijn. Als deze woningen verbonden zijn, kan dit leiden tot schades.
Hoewel deze waarnemingen kunnen duiden op funderingsproblemen, is dit niet voldoende bewijs om te spreken van funderingsproblemen. Zeker weten? Doe onderzoek! Een professionele inspectie is altijd aan te raden bij twijfel.
Stappenplan
Je weet waar je huis op staat en je weet dat je funderings- of verzakkingsproblemen hebt. Maar hoe zetten we jou weer op een sterke fundering? Daarvoor hebben we een simpel stappenplan opgesteld, die we binnenkort lanceren! Hou onze LinkedIn of Instagram in de gaten...